Wanneer je verbonden kan communiceren kan je ten allen tijden je grenzen assertief aangeven. Tenminste, als jij daarvoor dan bewust kiest. Je kan er soms ook voor kiezen om een situatie aan je voorbij te laten gaan. Soms interesseert het je ook niet als er iemand je voorbij steekt aan de kassa. En dat is helemaal ok. Maar soms raakt het je wel. Dan hoop ik dat je hierover in communicatie kan gaan. Op een verbindende manier..
Hoe doe je dat? Je omschrijft de situatie zo objectief mogelijk. Je geeft je grenzen aan in de vorm van ik-boodschappen. Je omschrijft wat het met je doet in een ik -boodschap Je omschrijft hoe je het anders zou willen in een ik-boodschap. Je merkt op hoe de ander hierop reageert. Je beslist hoe je terug reageert op de reactie van de ander. Stel je je reactie bij of blijf je bij je eerste reactie?
Het voordeel van deze communicatie is dat je op een correcte manier in verbinding blijft. Zowel bij jezelf als bij de ander. En dat werkt..
Dit lijkt zo eenvoudig en toch is het soms zo moeilijk. Dan is het belangrijk dat je dit onder de loep kan nemen. Waarom vind je het ze moeilijk om naar je eigen grenzen te handelen. En hoe kan je dit wel? Dit kan je in coaching leren. Ik help je er graag bij.
Maar respecteer vooral je eigen grenzen. Dat ben je immers waard
Comments